Hi Flow Cats/tune

Discussion in 'Gen II' started by uvbnbit, Nov 25, 2012.

  1. uvbnbit

    uvbnbit Viper Owner

    Posts:
    2,151
    Joined:
    May 9, 2007
    Location:
    Kingston Springs, TN
    I'm going to order some Hi Flow Cats this weekend and leaning towards Seans.
    I have 6.5 Roe, Vec3, 1.7 HS's, 1 5/8" B & B 's w/3" catless out the back now.

    Will adding hi-flows require any change in tune?
    Also,
    I've had the rear O2's zip-tied up out of the way for 6 yrs now (no codes :D). should I replace them and stick back in pipe or just leave 'em tied out of the way? or ? ? ? ?

    Thoughts/ suggestions /
     
  2. plumcrazy

    plumcrazy Viper Owner

    Age:
    50
    Posts:
    16,232
    Joined:
    Jun 9, 2003
    Location:
    ALL OVER
    shouldnt but if its been a while since you tuned it, it might be a good idea to double check it
     
  3. uvbnbit

    uvbnbit Viper Owner

    Posts:
    2,151
    Joined:
    May 9, 2007
    Location:
    Kingston Springs, TN
    I'm not expecting a huge loss/gain, but was just curious. I'd hate to leave some HP/TRQ on the table without optimizing it.

    I've got about 4 yrs on current upstream O2's and plan on replacing them too.
    Does anyone sell the O2's with longer wiring to reach the header collectors so I won't have to splice in a foot of wiring again?
     
  4. plumcrazy

    plumcrazy Viper Owner

    Age:
    50
    Posts:
    16,232
    Joined:
    Jun 9, 2003
    Location:
    ALL OVER
    i think vipertony knows where to get those o2's
     
  5. ViperTony

    ViperTony Enthusiast

    Posts:
    7,555
    Joined:
    Apr 3, 2006
    PM sent. Also, I have O2 Wire extension harnesses you can have Chip. They're from Casper Electronics, part #109034 and can be used in between the O2 wire harness and sensor without splicing. I bought them in '10 but don't need them.
     
  6. uvbnbit

    uvbnbit Viper Owner

    Posts:
    2,151
    Joined:
    May 9, 2007
    Location:
    Kingston Springs, TN
    I finally got my Hi-flow cats installed, (installed new O2's also and reset PCM) and went on a 20 mile ride.....so far, so good.

    Observations:
    -more heat, but not as bad as stock...of course.
    -no exhaust smell, no clothes wreaking of unburnt fuel....YES!
    -I do smell a "metallic" odor, like a struck match. assuming it's just the initial warming up of cats and may be less as driven more?
    -WOT a/f was in the 11.2-11.5 range.
    -I threw a CEL and cant remember code, but it was "MAP voltage low". I think on my 3-4 shift, I just had too much vaccuum and manifold pressure sensor didn't care too much for it.
    -cruising speed was a bit quiter, as well as my 2200-2700 "noise/drone" is gone...another
    -a deeper/smoother exhaust tone.
    -we pleased with our decision.

    Thanks for all the replies.
    And special thanks to ViperTony for mailing his sensor extensions to The Wizard who spliced in the extra wire to my O2's.
    -chip
     
  7. charlesj

    charlesj Viper Owner

    Posts:
    244
    Joined:
    Apr 25, 2005
    Location:
    Bethlehem, PA
    I know exactly what you mean... For me, the smell just went away after awhile. This is also a general rule of life. Life Rule #256: Handling Unusual Smells. Ignore them and see if they go away. If they don't go away or get worse, than consider investigating. :)
     

Share This Page